Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ 2

Κάποιες οικογένειες αντιλαμβάνονται το ερχομό του παιδιού με ειδικές ανάγκες, ως μια δοκιμασία από το θεό. Είναι μια στάση πολύ θετική, αρκεί να μην εναποθέτουν την λύση του προβλήματος, στο θεό, υιοθετώντας έτσι μια παθητική στάση, μακριά από σύγχρονές θεραπευτικές μεθόδους.
Άλλοι, πιστεύουν ότι είναι θέλημα της μοίρας και πως ότι και αν κάνουν η εξέλιξη του παιδιού, εξαρτάται από δυνάμεις που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των γονέων. Και άλλοι, θεωρούν ότι είναι ένα ακόμα αρνητικό γεγονός στη ζωή τους, αισθάνονται ότι δεν αντέχουν την ήδη επιφορτισμένη οικογενειακή τους κατάσταση και περιμένουν συνήθως από τρίτους να τους βοηθήσουν. Είναι συνήθως τα άτομα που λειτουργώντας εγωκεντρικά, δεν μπορούν να δουν, αφού δεν κοιτάζουν γύρω τους, ότι η ασθένεια, η αναπηρία, ο πόνος, γεννιούνται μαζί με τον άνθρωπο και ότι δεν υπάρχει οικογένεια που να μην δίνει, τον αγώνα της για κάποιο θέμα υγείας. Η πλειοψηφία όμως των οικογενειών, δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Η πλειονότητα των γονέων αποδέχονται την διαφορετικότητα του παιδιού τους. Αντιμετωπίζουν τη νέα οικογενειακή κατάσταση σαν μια πρόκληση, από την οποία πρέπει να βγουν νικητές. Καταφέρνουν να δουν και στα αρνητικά, την θετική πλευρά των πραγμάτων. Διαχωρίζουν την διαταραχή, από την υπόλοιπη προσωπικότητα του παιδιού, απολαμβάνοντας έτσι το υγιές του κομμάτι .Αναζητούν πληροφορίες για το πρόβλημα του παιδιού, εκπαιδεύονται ,αφού πρώτα βρουν τον κατάλληλο θεραπευτή, που θα τον αναγνωρίσουν όχι μόνο από τις γνώσεις, την επαγγελματική του εμπειρία αλλά και από την καλή του προαίρεση, να τους εξηγήσει και να τους καθοδηγήσει, σχετικά με την διαταραχή του παιδιού τους. Συνεργαζόμενοι με διάφορούς φορείς, θα ενδυναμώσουν την φωνή τους και μαζί με άλλους γονείς, θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους.
Γιατί κανείς γονέας δεν μπορεί να επιλέξει αν το παιδί του θα γεννηθεί υγιές ή μη αλλά η στάση που θα κρατήσει απέναντι στην ασθένεια, είναι καθαρά δική του επιλογή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αναγνώστης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου